Thursday, June 14, 2012

Psychopaten succesvol behandeld

Het zijn de lastigste patiënten in de tbs-klinieken: psychopaten. Ze hebben nauwelijks emoties, zijn manipulatief en voelen geen empathie voor anderen. Ze zijn alleen maar bezig met hun eigen belang en alles moet daarvoor wijken. Ze gaan - soms letterlijk - over lijken. Maar er gloort hoop.

Onbehandelbaar

De experts zijn het er al jaren over eens: ze zijn onbehandelbaar. Tot vandaag. Want er lijkt een doorbraak in de behandeling van psychopaten. In zeven tbs-klinieken is de afgelopen jaren uitvoerig geëxperimenteerd met een nieuwe behandeling bij 100 tbs'ers: schematherapie. En met goede resultaten, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit Maastricht.

Gevoel

De therapie gaat ervan uit dat de manier hoe iemand informatie verwerkt een rol speelt in het ontstaan en het voortduren van psychische problemen. Vooral de trauma's uit de jeugd blijken een belangrijke bron van de problemen. De therapie probeert die trauma's te 'resetten'. De relatie tussen behandelaar en patiënt is in de nieuwe therapie veel persoonlijker dan normaal.
De aanpak slaat zo goed aan, dat klinieken het inmiddels aandurfden en een aantal psychopaten op verlof heeft gestuurd. Ze zouden voldoende zelfinzicht, en zelfs 'gevoel' hebben ontwikkeld.

Zonder toezicht

Bij de eerste dertig patiënten die schematherapie kregen werd een snellere reductie van het recidive-risico gemeten. Daardoor kwamen zij gemiddeld 180 dagen eerder in aanmerking voor proefverlof onder toezicht en mochten zij 130 dagen eerder met proefverlof zonder toezicht. Gevolg is dat ook een aantal psychopathische patiënten eerder op verlof mocht dan verwacht.

Voordelen

Volgens het onderzoek leidt de aanpak ook tot financiële voordelen: "De tbs-behandeling is duur. Het kost 160 duizend euro per jaar, per patiënt. Met een reductie van het verblijf in een kliniek met slechts twee maanden, verdienen we de kosten van drie jaar schematherapie terug. Ons onderzoek toont aan dat de therapie het verblijf in de kliniek verkort met vier tot zes maanden. Dit is een aanpak die de klinieken en daarmee de samenleving geld bespaart," concludeert hoogleraar Forensische Psychotherapie David Bernstein.

Gewelddadig gedrag

De onderzoeksresultaten zijn voorlopig en houden nog geen rekening met eventueel recidivisme. De onderzoekers zullen de patiënten de komende jaren volgen en in 2018 moet uit het definitieve onderzoeksrapport blijken of ze hun gewelddadige gedrag inderdaad hebben afgezworen.
Er zitten in de dertien Nederlandse tbs-klinieken circa 2000 patiënten. Twintig tot dertig procent van hen is psychopaat. Gemiddeld duurt de behandeling tien jaar.

Scepsis

Onder forensische specialisten is er scepsis over de eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek. Een psychopaat zou onbehandelbaar zijn omdat ze geen emoties ontwikkelen. Bovendien zijn psychopaten vaak manipulatief waardoor ze behandelaars makkelijk een rad voor ogen draaien.

Veiligheid

Demissionair-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vindt het nog te vroeg en wil niet spreken van een doorbraak. Hij ondersteunt het onderzoek. "Het lijkt goed te gaan, maar de veiligheid is het allerbelangrijkste, zeker als het om psychopaten gaat. Als dit werkt, moeten we patiënten ook niet langer in de tbs laten dan nodig is, want het kost heel veel overheidsgeld. Als die termijn kan worden verkort, kan dat een goede ontwikkeling zijn", vindt de bewindsman.

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/383051-psychopaten-succesvol-behandeld.html